Masa Tenisi

İrfan TAVUKÇUOĞLU
Masa Tenisi A Milli Takımı Sporcusu
U.Ü. Beden Eğitimi ve spor Bölümü  

Masa Tenisinin Dünü ve Bugünü

Masa tenisi 19. YY 'da İngiltere'de evlerde yemek masalarında Ping-Pong adıyla ahşap raketlerle ve lastik toplarla oynanmıştır. Sonraki yıllarda , Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde yayılmaya başlamıştır. Ölçüleri standart olmayan yemek ve benzeri masalarda uzun süre oynanmıştır. Daha sonraları, Jagues adlı spor malzemeleri imalatçısı, Cellü-loid toplar, masa tenisi masaları ve raketleri imal etmiştir. Bu devirde maçlar tek set ve 50 sayıdan ibarettir. Servis atışı teniste olduğu gibi direkt olarak karşı yarı sahaya atılarak yapılıyordu. Bu servis şekli servis atan oyuncuya büyük avantaj sağladığı için bu servis atış şekline son verilerek günümüzdeki gibi atılmaya başlanmıştır.

Sonraki yıllarda Tamasa adındaki bir japon firması olan Butterfly fabrikasında yeni özelliklere sahip lastikleri üreterek, bu lastiklerle topu kontrollü ve daha fazla atmasını sağlamıştır. Blok ve topa falso verme vuruşları bu dönemden sonra yapılmaya başlanmıştır. Bu dönemlerde pütürlü ve pütürsüz bir çok lastik türü üretilmiş, lastik çeşitlerinin artması nedeniyle 1959 yılında I.T.T.F. (Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu) raket lastiklerinin kalınlığını 4 mm' yi , pütürlü lastiklerin ise 2 mm ' yi aşmayacak şekilde olması kuralını getirmiştir.

Lastik ve raket çeşitlerinin artması , spin ve kesik vuruşlarının daha etkin olasını sağlamıştır. Bu dönemlerde Asya ve Uzak Doğu sporcularının topa spin yaparak avantaj sağladıkları görülmüştür. Bu vuruş şekli Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başlamış, Macar sporcuların top spini daha etkin kullandığı görülmüştür. Spin elemanlarının gelişmesiyle masa tenisi oyunu hızlanmış, çabukluk ve dayanıklılık gibi kondisyonel yetenekler önem kazanmıştır.

Günümüzde Masa Tenisi giderek yaygınlaşmış ve kitle sporu haline gelmiştir. Özellikle Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde çok yaygın olarak oynanmaktadır. Bu spor dalında , son yıllarda Çin ve İsveç 'li sporcuların daha başarılı oldukları görülmektedir. Ülkemizde ise Avrupa ekolü benimsenmiş ve son zamanlarda başarılı sporcular yetişmiştir.

Türkiye Masa Tenisi Federasyonu' nun (T.M.T.F.) şu anki Başkanı geçmişte başarılı bir sporcu olan Oktay ÇİMEN'dir. Federasyon masa tenisi organizasyonlarını bir çatı altında toplayarak bu alandaki gelişmeleri izler. Çalışma, temas , müsabaka ve yapılacak faaliyetleri programlayıp uygular. Masa Tenisi ile ilgili yayınlar yapar, antrenör, menajer ve hakem yetiştirir. Bu amaçla kurs ve seminerler düzenler, kamplar açar.

Spor kulüpleri masa tenisi federasyonunun önemli bir sporcu kaynağıdır. Kulüplerin yetiştirdiği başarılı sporcular federasyonca açılan eğitim kamlarına alınarak, Milli Takıma kazandırılırlar. T.M.T.F. bu yapısı itibariyle ülkemizin masa tenisi spor politikasını yürütür, yurt içi ve yurt dışı organizasyonları yapar. TMTF' nun her ilde bir temsilcisi vardır. Bu temsilciler bulundukları illerde Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri aracılığı ile illerdeki masa tenisi faaliyetlerini yürütürler. Bunun yanında illerde bulunan kadrolu, sözleşmeli ve fahri masa tenisi antrenörleri masa tenisi eğitmeni olarak görev yaparlar. Masa tenisinde iyi bir performansa sahip olabilmek için , temel motorsal özelliklerin küçük yaşlarda iyi antrene edilmesi gerekir. Antrenman ve spor bilimine uygun olarak yapılan antrenmanlarda, performans yaşı ve antrenman durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yöntemler ile bütün spor dallarında en iyi sonuca ulaşmak mümkündür.

Spor yapan yetişkinlerde 40 yaşından sonra performans belirgin bir şekilde düşer. Buna bağlı olarak bazı fizyolojik değişiklikler olur. Bunlar;

  1. Akciğer vital kapasite giderek azalır.
  2. Kalp ve dolaşım sisteminin performansı düşer.
  3. Maximal kalp ventilasyonu ve maximal oksijen kullanma kapasitesi azalır.
  4. Solunum kapasitesi azalır.
  5. Kalp atım frekansı düşer.
  6. Antenmanlar esnasında kan basıncı düşer.
  7. Antrenman ve maçlar esnasında yükleme yeteneği azalır.

Bu değişiklikler biyolojik yapımıza uygun olup, normal olarak değerlendirilir. Yetişkinler için masa tenisi diğer spor dallarına nazaran çok daha avantajlıdır. En avantajlı yönü, bu sporun ileri yaşlara kadar oynanabilmesidir. Doktor kontrolünde 80 yaşına kadar rahatlıkla yapılabilen bir spor dalıdır. Fakat bu yaşlarda aşırı yüklenilmemesi gerekir.

Masa Tenisinin Bazı Malzeme Özellikleri

MASA

En: 152,5 cm. - Uzunluk : 274 cm. - Yerden yüksekliği : 76 cm' dir.

FİLE :

Uzunluk : 183 cm - Yükseklik : 12.25 cm ' dir.

TOP :

2000 yılından önce 38 mm olan topun çapı , yeni kurallarla 40 mm 'ye çıkarılmıştır.

Masa tenisinde genel olarak iki tip lastik çeşidi vardır;

  1. Pütürlü lastik : Daha çok savunma amaçlıdır.
  2. Pütürsüz düz lastik : Hücum ve kompleks oyunlar içindir.

Bunun yanında lastik çeşitleri oyun tarzına göre değişmektedir. Savunma amaçlı lastikler daha çok 1-1,5 mm. Kalınlığında, hücum ve kompleks oyunlar için ise 2-2.5 mm. Kalınlığındadır. Seçimde oyun tarzı öz önünde bulundurulmalıdır.

Masa tenisi A Milli Takımı şu anda Avrupa 2. Liginde mücadele etmektedir. En son oynanan maçlar sonunda Milli Takımımız Play-off' lara kalmıştır. Bu yarışmalar 2001 yılının ilk yarısında yapılacak ve Türkiye ile birlikte 4 takım katılacaktır. En son Estonya' da yapılan Avrupa 2. Ligi maçlarında Milli takımımız Birinci olmuştur. Bu müsabakalarda Ülkemizi , Gürhan YALDIZ - Sunay ATAKAN - İrfan TAVUKÇUOĞLU temsil etmiştir. Türkiye Masa Tenisi liginde 4 lig bulunur ve ligler 12 'şer takımdan oluşmaktadır.